Monday, December 4, 2017

Io c'ero - SHJF 2017, by Nico di Battista

Shkodra Jazz festival 2017
Dopo 8 anni eccomi di nuovo a Scutari antica e storica cittadina Albanese. L'impatto emotivo é stato intenso, ho ritrovato vecchi amici e musicisti eccezionali. Otto anni dicevo...non sono tanti, se si considera il salto culturale e sociale che questo popolo sostiene, con la sua identità culturale bene in vista, riuscire ad incrementare uno sviluppo economico così in progressione senza trascurare o peggio abbandonare la propria identità è veramente lodevole. Quest'anno all'interno del festival abbiamo contribuito alla realizzazione della Rrok Academy, un'idea di Florian Jakaj organizzatore e direttore artistico del festival (fratello del compianto violinista Rrok Jakaj ideatore del festival), che dà spazio e voce ai giovani talenti musicali di Scutari con la possibilità di approfondire lo studio in varie discipline musicali all'insegna del world global music.

Il Festival: Quest'anno il panorama musicale è stato molto vario: si sono  succedute sui 2 palchi principali varie formazioni proponendo un programma musicale che va dal jazz al flamenco alla 
canzone d'autore in stile world music. Lo spirito di condivisione ha pervaso tutta la durata del festival e la numerosissima partecipazione di pubblico (mai scontata) lo ha dimostrato.


I musicisti che hanno partecipato:
 • Kamela Jslamaj, Voce 
Interessantissima voce jazz calda e raffinata, molto conosciuta in Albania, capace di slanci notevoli e atmosfere delicate, sapientemente accompagnata dal piano di Markelian Kapidani,
Tra le sue collaborazioni spicca la partecipazione come Vocal coach al programma televisivo “The voice af Albania”.

 • Markelian Kapidani, Euphonia Jazz Group

Progetto acustico piano e quattro voci. Si evidenzia il notevole lavoro di arrangiamenti ed armonizzazioni tipiche jazz con composizioni originali e standard. Il pianismo di Mark, energico e vulcanico, ha saputo supportare al meglio le versatili doti dei cantanti.
 • Gigi Biolcati, one man band
Descrivere il talento di questo musicista per quei pochi che non lo conoscono non è facile. Personalmente lo conoscevo come batterista, invece si è rivelato un musicista inventore cantautore e chi ne ha più ne metta. Un senso del groove difficile da eguagliare, ricercatezza nella forma di espressione musicale, sempre attento alla performance mai fine a se stessa, fanno di lui un artista molto maturo.
 • Nico Di Battista, acoustic trio 
Non potendo parlare di me stesso mi astengo e pongo l'attenzione sui due musicisti che mi accompagnano:
 • Gaetano Fasano, Drums
Talentuoso batterista/percussionista capace di esprimere mille sfumature con grande piglio musicale. Poliritmia e virtuosismi sono il suo pane quotidiano: un grande talento ed uno studioso del ritmo.
 • Davide Liberti, electric bass
Musicista di raa sensibilità, ispirazione ai massimi livelli. Il suo contributo al trio è essenziale e dinamico, i suoi soli mai fine a se stessi, il linguaggio maturo ed aperto alle varie esigenze musicali.
 • Sokol Prekalori, violino
Quest'anno al Shkodra jazz 2017 abbiamo riproposto con Sokol alcuni brani del progetto The dream trio di cui Rrok faceva parte.
Ho ritrovato un musicista con un talento grandissimo, con un linguaggio moderno che, con le sue innate qualità ritmiche ancor più protese al jazz, lo rendono un violinista estremamente interessante.

Infine un ringraziamento particolare:
 •  Al sindaco di Scutari  Voltana Ademi  sempre presente dalla prima all'ultima serata e che ha sostenuto in prima persona la buona riuscita del festival
 • All'organizzazione capitanata da Florian Jakaj per la sua energia voglia di fare e idee sempre sorprendenti
 • Silvia Giachello, Sead Cena e Fatjon Kraja per le bellissime foto
 • KUJU STUDIO 
Ai coordinatori:
-   Brunilda Keci, Labeat Jakaj, Arjan Stajka, Xhulio Gjeci, Loreta Selmani  e Ani Naraci per la loro disponibilità e spirito di sacrificio
Links:

Tuesday, August 1, 2017

Kundër dhunës ndaj grave dhe për paqen, në Requiem 4 Mariposas- By Davi Lamastra - SHJF 2017
 Kundër dhunës ndaj grave dhe për paqen 
Është rradha jote, zëri yt në 
Requiem 4 Mariposas. (Lutja për Mariposas.) 
vepër intermediale e 
Daví Lamastra 
Me rastin e Shkodra Jazz Festival 2017, Shoqata Kulturore “Rrok Jakaj” vazhdon të mbështesë në Shqipëri, veprën artistike për paqen “Requiem 4 Mariposas³ (Lutja për Mariposas³)” të artistit Daví Lamastra, pjesë e ciklit “color’smART” për zhvillim të qëndrueshëm. 
“Requiem 4 Mariposas³ (Lutja për Mariposas³)” është titulli i veprës së artit në proces në të gjithë botën, të krijuar nga artisti Daví Lamastra në kujtim të motrave, Minerva, Patria dhe Maria Tereza Mirabal, vrarë brutalisht në 25 nëntor të vitit 1960, për faktin që kanë qenë aktiviste kundër regjimit të Trujilos në Republikën Domenikane. Me pseudonimin “Requiem 4 Mariposas³ (Lutja për Mariposas³)” (Fluturat), janë bërë simbol i luftës kundër dhunës ndaj grave dhe në vitin 1999 Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara vendosi Ditën Ndërkombëtare kundër dhunës ndaj grave, që kujton kështu, çdo 25 nëntor vrasjen e këtyre femrave. 
Natyra e veprës “Requiem 4 Mariposas³ (Lutja për Mariposas³)” është ajo e punës në proces, bazuar në logjikën e një liste që nuk mbaron, në të cilën njerëz nga e gjithë bota, kontribuojnë me zërin e tyre, për të mbledhur dhe regjistruar sa më shumë video-dëshmi, kundër dhunës ndaj grave, me synim për të krijuar së bashku me artistin italian, veprën e artit. 
Forma e hapur artikulohet, duke strukturuar arkitekturën e një ndërmjetësuesi poliptik e përbërë nga 25 panele: një vepër e hapur, ad libitum, që shndërrohet në një operacion pafund, që ka tendencën e një kulture universale të paqes. Ndoshta është utopike të mendosh se nuk ekziston më një mashkull që vret një grua, një femër apo një vajzë të vogël, por përpjekja e veprës së artit “Requiem 4 Mariposas³ (Lutja për Mariposas³)” është që të japë një mundësi, duke favorizuar nevojën e asaj që një ditë Indira Gandhi do ta kishte quajtur dhe përkufizuar “konkretizim i utopisë”. 
Hapi i parë i “Nënshkrimit”, paneli i parë i veprës, është regjistruar në Shkodër në datat 8 – 11 dhjetor 2016.
Themelet e “Nënshkrimit” janë video-firma të komunitetit, emri dhe mosha e viktimave të cilët bëhen elementet kompozicionalë nga pikëpamja muzikore, vizuale dhe ngjyruese. 
Nënshkrimet, lista e emrave të viktimave të lexuar nga personalitete dhe njerëz të zakonshëm, marrin formën e një skulpture, profili i të cilës është projektuar me një seri të kompozimeve muzikore, duke marrë elementët kompozicionalë nga emrat dhe datat e viktimave të listuara dhe nga zërat dhe fytyrat e nënshkruesve. 
Nënshkrimet, lista e emrave të viktimave të lexuar nga personalitete dhe njerëz të zakonshëm, marrin formën e një skulpture, profili i të cilës është projektuar me një seri të kompozimeve muzikore, duke marrë elementët kompozicionalë nga emrat dhe datat e viktimave të listuara dhe nga zërat dhe fytyrat e nënshkruesve. 
Në Shkodër, që nga data 18 Korrik, 2017, ne do të vazhdojmë të mbledhin nënshkrime dixhitale, ku komunteti është në dispozicion për t’u bërë pjesë në këtë vepër të artit bashkëkohor dhe për të dëshmuar kundër dhunës ndaj grave.
Duke ndjekur shembullin e kryetares së Bashkisë së Shkodrës, kërkohet sa më shumë angazhimi i të gjithë shqiptarëve që të jenë nënshkrues, për të nxitur kështu, një proçes të grumbullimit dhe mbledhjes së sa më shumë regjistrimeve nga e gjithë Shqipëria. 
Do të marrin pjesë përfaqësues të komuniteteve fetare muslimane, katolike dhe ortodokse për të dëshmuar kundër dhunës, ose si preferon të shprehet Daví Lamastra për “temën e paqes”, duke shmangur përdorimin e fjalës “dhunë”. Jo vetëm që të gjitha fetë mund të jetojnë së bashku në paqe, por synohet për të dhënë një mesazh shumë më të gjerë, kundër të gjitha formave të shfaqjes së dhunës, jo vetëm kundër dhunës ndaj grave. 
Duke pëshpëritur me zë të ulët, në gjuhën amtare, ose në dialekt, çdo pjesëmarrës thotë emrin dhe mbiemrin e tij duke e shoqëruar atë në kujtesë të një prej Motrave Mirabal, duke vazhduar për të thënë, në gjuhën amtare, togfjalëshin “dhe unë nuk mbaj mend “Patria / Minerva / Maria Teresa Mirabal, duke zgjedhur për të cituar vetëm njërin emër prej tre motrave të vrara.

Daví Lamastra
Agjenti i tij thotë se ai është “vizionar viziosonik”.
Artisti Daví Lamastra alternon veprimtarinë e tij si kompozitor në atë si ghostwriter (shkrimtar fantazëm). Artist eklektik, i papërcaktuar, që zhvillon një stil kompozues dhe një sistem të dukshëm aq personal sa të arrish të pëlqesh kompozimet e tij edhe vetëm nga pikpamja vizuale. 
Rezultatet e tij shpesh përbëhen nga një sistem kodimi, në të cilin shifrat numerike, ngjyrat, simbolet tradicionale janë elementet kryesore kompozicionale të veprës, në gërshetim vizual, narrativ dhe muzikor.
Të gjithë e quajnë Daví , që kur misioni i tij ishte në katalogizimin e veprave vizive nga mistiku oriental, Daví Lama, i cili jetoi në shekullin e 1 pas lindjes Krishtit. Katalogu i sistemuar eshte mbledhur në Codex Davi me numrin Opus Davi Werke Verzeichnis, ku prefiksi DWV pasohet nga numri i katalogizimit. 
Prej më shumë se 20 vitesh, është kompozitor dhe drejtues muzikor për Bandaví dhe Kitonb me të cilët ka performuar në mbi 700 qytete në mbarë botën, duke punuar me Luciano Berio, John Cage, Jacques Derrida, Dario Fo, Tonino Guerra, Milva, Ravi Shankar dhe shumë të tjerë..
Kuriozitet: 
Daví Lamastra është i pari dhe i vetmi kompozitor ekstra aziatik, kompozitor i cili është autorizuar për punimin e një vepre artistike të përhershme/qëndrueshme në Kinë (Honcun Aju: shfaqur për herë të parë në Honcung, Anhui më 31 korrik 2012). 
Bandaví - PlotArsEmble